Under vår resa genom Cotswolds besökte vi många hus och trädgårdar, och om jag måste välja bland alla fantasiska ställen så är Chastleton House en av dem man kommer minnas särskilt väl. Det som gör Chastleton speciellt är att huset har bevarats precis som det överlämnades till National Trust. Huset var i väldigt dåligt skick men istället för att restaurera det och göra det mer tidsenligt har man valt att endast reparera och återställa till nuvarande skick. Anledningen till det beror på dess speciella historia och den familj som byggt och levt i huset i generationer sedan 1600-talet.
Chastleton House ligger i Oxfordshire nära den lilla byn Moreton-in-Marsh. Huset ligger i det så typiska Cotswoldslandskapet, mitt ute på landsbygden med böljande ängar med betande får. Det byggdes av Walter Jones mellan 1607 och 1612 och har sedan dess funnits kvar i samma familjs ägo tills 1991 då National Trust tog över fastigheten.
Chastleton är trots dess många år på nacken i stort sett oförändrad sedan det byggdes, ytterst få förändringar har gjorts. Det smått komiska skälet är att ingen i familjen förutom Walter Jones (som byggde huset) hade några pengar att modernisera det. Genom att lappa och laga det mest nödvändiga konserverades huset vilket gjorde det extremt omodernt att bo i. ”Poverty is a great preserver” sa Barbara Clutton-Brock som tillsammans med sin make Alan ärvde huset 1955.
När paret Clutton-Brock ärvde huset hade det av Alans kusin använts som en turistattraktion med guidade turer. Det fanns inga moderniteter och huset var fruktansvärt kallt, fuktigt och dammigt. ”If you really hate someone give them a house like Chastleton to look after” citerat av Alan Clutton-Brock.
Paret Clutton-Brock var inga typiska aristokrater utan snarare bohemer och konstnärer. Alan var professor från Cambridge och Barbara var kemist och politiskt intresserad. Båda två var ganska excentriska och inte särskilt intresserad av att hålla huset iordning. Städning förekom aldrig utan dammet låg tungt överallt i huset. Målandet och läsandet av böcker var viktigare, Alan hade för övrigt en samling på 2000 böcker. Barbara föredrog sina katter och att samla på knasiga växter.
Eftersom huset aldrig gick att värma upp fick de boende ständigt gå runt och frysa. Kvar finns Barbaras eldrivna varmvattenflaska som hon alltid gick runt med. I sovrummet finns mjölkstänket från skålen där Barbara hällde upp mjölk till sina katter kvar.
Alan Clutton-Brock dog 1976 och Barbara levde själv kvar i huset i 15 år till. Hon satt då ofta i husets sällskapsrum ”The Oak Room” tillsammans med sina 20 katter och spelade kort.
Köket och spisen var original sedan huset byggdes på 1600-talet. Clutton-Brock fortsatte otroligt nog att laga sin mat där fram tills de lämnade.
Kvar finns Barbaras knasiga växter som hon samlade på. De står kvar i fönstren fortfarande.